jueves, 20 de enero de 2011

Fred extrem i sec, però amb sorpresa?

A partir de les pròximes hores va a iniciar-se un període de fred extrem, és a dir, que la posició de centres de pressió sobre el continent europeu afavorirà la canalització d’un corredor de fred continental, que segons confirmen els models mesoescalars (MASS), serà més intens a partir de la segona meitat del divendres. Aquesta massa continental, segons apunten els models és extremadament seca a tots els nivells (alçades) de l’atmosfera i per això no sembla que afavorisca una situació de precipitacions ni generals a totes les comarques, ni tan sols moderades allà on es produeixen.
Tot i aquestes notes prèvies, es veu un fil d’esperança per a aquells que creuen que podran vore algun floc de neu a prop del nostre litoral o inclús d’alguna serra pròxima (Serra de Corbera, Mondúver). Intentarem explicar que pot passar durant aquestes jornades, per fer possible aquesta situació, tot i que son previsions de complicada predicció, tant de lloc com del moment en que es produirien.
El primer aspecte que cal apuntar es que estem en una situació de pressions altes (1020-1024 mb.), una zona més o menys, anticiclònica i estable. Per tant no es d’esperar que la conjunció típica de fred en alçada i moderació tèrmica del mar, afavoresca la formació de cèl·lules  tempestuoses.
En segon lloc, la massa d’aire que ens afectarà prové de l’interior del continent europeu i per tant, aquesta massa d’aire arribarà poc carregada d’humitat relativa. En definitiva aquesta massa d’aire fred i seca, es un altre factor limitant, per a augmentar la probabilitat de precipitacions.
Per altra banda, la formació i profundització de la borrasca a Itàlia, juntament amb un allargament de l’anticicló de les Illes Britàniques cap al centre europeu, afavorirà l’entrada de vents de component nord i gregal sobre la nostra comarca i el sud de València i Nord d’Alacant. Aquesta situació pot ser l’element modificador d’una situació freda i seca, que pot deixar alguna sorpresa blanca sobre el nostre territori. Tot i això es una situació molt complicada de que s’acomplesca. Possiblement aquesta situació que afavorirà major precipitació, inclòs de neu es veuria facilitat en el fet que es formés una borrasca a la costa murciana o al mar balear, però açò no ho mostren a hores d’ara els models.
En definitiva, durant 5-7 dies tindrem fred extrem i es preveu que:
Demà. Serà un dia variable i que tendirà a tapar-se i produir-se cap a la vesprada-nit i sobretot matinada alguna precipitació. Les temperatures baixaran però encara no ens afectarà l’aire fred continental. Els vents seran variables, encara que tendirà la component de NE.
Divendres. El vent bufarà de gregal, amb certa intensitat. Durant el dia ens afectarà la massa d’aire fred i ens creuarà alguna línia d’inestabilitat que afectarà de forma més clara, també al sud de Valencia i nord d’Alacant. Com que encara no ens afectarà el gros de l’embossament d’aire fred, no s’espera neu a cotes inferiors als 500-600 metres.
Dissabte. El vent canviarà a Mestral i agranarà la nuvolositat. La matinada de divendres a dissabte serà gèlida, possiblement puga gelar amb temperatures pròximes a cero a prop de la mar.
Si evoluciona la situació meteorològica tal com apunten a hores d’ara alguns models a mig i llarg termini, cal esperar un diumenge, amb tendència a l’empitjorament fruit de l’entrada d’una borrasca pel sud peninsular. Les temperatures seran baixes, marcaran la mínima, però una vegada ens creuen les primeres bandes de núvols, les temperatures tendirien a recuperar-se i la cota de neu pujaria. De produir-se precipitacions durant la primera meitat del diumenge, en contacte amb el fred existent, aquestes si es produeixen poden ser en forma de neu a cotes baixes 200-300 metres.
Més enllà caldrà esperar, ja que tota aquesta situació pot variar molt.
 Volem fer constar que aquesta no es una previsió oficial, per a això ja está l’AEMET o METEOCAT. Aquesta es una anàlisi i valoració personal de diferents models meteorològics d’accés públic i d’opinions que es fan a diferents fórums relacionats amb la meteorología.

No hay comentarios:

Publicar un comentario